27 de febrer 2012

Cabres a Sant Boi?


Si sortim a passejar per la muntanya de Sant Ramon és possible que ens trobem amb una sorpresa: un bon ramat de cabres pasturades per l’Eduard i el Ruben, dos joves formats a l’Escola de Pagesos i Pastors del Pallars.
Aquesta activitat, que sorprèn gratament a les persones que passegen pel nostre entorn natural, neix d’un interessant projecte: El silvopastoralisme i la integració de la ramaderia com a mesura eficaç, eficient, econòmica i ecològica, en la gestió forestal sostenible per a la prevenció d’incendis forestals.


Aquest simpàtic ramat de cabres pasturarà fent més de 250.000 m2 de Franges de Protecció. Fins ara els treballs de desbrossament i neteja de les Franges de Protecció es feien amb maquinària, més costosa i molt més agressiva amb la vegetació.
La silvopastura contribueix a la gestió forestal sostenible en matèria de prevenció d’incendis forestals:
1)   promovent un model d’explotació ramadera, lligada a la terra i no tant al mercat,
2)  proporcionant al bestiar les condicions vitals que li permetin desenvolupar tots els aspectes innats del seu comportament,
3) mantenint i reivindicant el pastoralisme mediterrani, l’ofici de pastor, i el silvopastoralisme com a estratègia a integrar en la gestió forestal sostenible en matèria de prevenció dels grans incendis forestals per als ecosistemes forestals mediterranis,
4)  demostrant els beneficis del pastoreig en la gestió forestal per a la prevenció dels incendis, en la biodiversitat dels ecosistemes forestals i en el desenvolupament rural sostenible i,
5)  aconseguint el màxim suport i recolzament, del conjunt d’agents socials, culturals, polítics i econòmics, per tal de consolidar la viabilitat del projecte, i el seu reconeixement.



La silvopastura evita soroll a la muntanya i crea feina estable per a dues persones. I una dada molt important, i més encara en els temps difícils en els que estem, la silvopastura suposa un estalvi de més de 29000€ anuals, un 39% menys que amb el sistema anterior.

Estalviem i avancem.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El enfoque es tan positivo y la idea me parece tan buena que no puedo hacer ningún comentario que no sea felicitar a quien ha tenido la iniciativa. Recordad sólo que el vandalismo o la delincuencia puede ser un problema si los animales no están guardados en un sitio seguro. ¡Buena suerte! y recuerdos a las cabras, jeje.

@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger