05 de setembre 2011

Colòmbia en 80 tweets

Ja ens trobem a un petit hostal en el cèntric barri de la Candelaria de Bogotá. Barri estudiantil molt animat. Fa molt fred!!

Bogotá està a 2600m, els pulmons són els primers en notar-ho. I fa un fred que espanta. En breu farem la primera incursió

Ahir vam creuar el barri de Santa Fe. Molt degradat, calcat a barris germans d'altres ciutats del continent. Desigualtat :(

A Bogotà els diumenges tallen 122 kms de carrers perquè la gent gaudeixi de la bici i del passeig. Interessant.

Avui ja hem agafat el transport públic per moure'ns per Bogotà. Nova prova superada. I té molt de mèrit, us ho asseguro ;)

Hem tingut el plaer de compartir passeig i àpat amb la famosa periodista colombiana @polacarrillo Història política a dojo.

A Bogotà està tot preparat pel mundial de futbol sub-20 i això fa que hi hagi més seguretat als seus carrers. I s'agraeix...

Formatge, patates, iuca, plàtan, arepas, alvocat... el viatge a Colòmbia passarà factura... en quilos.

A #Colombia el límit de velocitat és de 80 km/h a tot el país. Tot un malson per Felip Puig ;)

A Bucaramanga el trànsit està restringit de 6 AM a 9PM (si, si...) per determinades matrícules. Quin drama!

A #Colombia el govern s'esforça en la celebració del Mundial sub-20. Prova de foc per credibilitat internacional

Abandono. Deixo de rapinyar wi-fi obert d'una tal Familia Gutiérrez ;) La innocència també pot ser solidària.

A la província de Santander és comú menjar 'hormigas culonas' complementant àpats. Encara no he tingut el plaer...

El boom immobiliari que ha acabat amb l'economia espanyola és plenament vigent a Colòmbia, economia en plena expansió.

1 € = ± 2500 COP (pesos colombianos) Després d'haver fet el canvi sóc milionari per primera vegada en ma vida. I'm rich!

#Colombia és un dels països amb + tradició taurina d'Amèrica. Hi ha cartells de manifestacions antitaurines al carrer. Mola!

#Nicaragua i #Colombia es disputen la paradisíaca illa de San Andrés. Hi ha certa enemistat. Ja me la quedo jo i llestos :P

Avui hem conegut #Girón, una altra ciutat colonial de la mà de @polacarrillo, tant bona guia com periodista. Preciosa ciutat!

Arribant de veure el 4-1 del #Colombia-França. Molta diversió futbolera als bars de #Bucaramanga. A #santboi mola més, però ;)

Hem anat al centre comercial + important de #Bucaramanga a veure 'Midnight in Paris' de Woody Allen en VOS. A veure si aprenem.

Portes obertes, cotxes pitant, música a tot volum, conductor parlant pel mòbil... és una manera diferent de viure el transport.

Els escriptors de la Lonely Planet són un pèl conservadors. Excessius elogis a Uribe i a la seva gestió. Discrepo bastant.

Aquests dies són notícia els processaments a ex-dirigents polítics pro-uribistes. Corrupció i altres barbaritats a dojo.

A les 6 del matí i de la tarda l'himne de #Colòmbia sona a totes les emisores de ràdio. Nacionalisme en estat pur.

El ciclisme és un dels esports nacionals a #Colòmbia. Doble mèrit: les altes muntanyes i l'extrema perillositat del trànsit!

13 hores en bus, 3 de 4x4, i 3 en barca per arribar a Punta Gallina, el punt més al nord de sudamèrica. Val la pena, aviso!

Hem estat amb els wayüüs, indígenes no gaire receptius amb els turistes, que dominen el "percal" a la Guajira. Ells manen.

Els wayüüs controlen la frontera amb Venezuela, i en fan negoci: benzina, materials d'obra, menjar, beguda i seguraM drogues...

Les benzineres a la Guajira consisteixen en garrafes de benzina venezolana que importen del país veí els wayüüs al seu aire.

Els colombians divideixen el país en zones verdes, grogues i vermelles en funció del nivell de control de l'estat a cada zona.

Avui hem vist una vegada més el partit de la selecció colombiana, ara a Cartagena. Classificada per vuitens. Eufòria.

Només al centre de Cartagena hi ha 2000 policies. N'hi ha a cada cantonada. Em fa sentir insegur i em dóna mal rotllo.

Aquests dies he estat tastant la cervesa Polarcita de Venezuela a la Guajira colombiana. Una va dedicada al meu amic @Gabba82

La central eòlica de la Guajira dóna electricitat a Medellín. Els indígenes wayöös de la zona amb generadors. Molt injust.

A Colòmbia hi ha + prostitució i + tolerància amb ella que a Cuba, per exemple. Getsemaní de Cartagena és un exemple. Tòpics.

Al casc antic de Cartagena hi ha locals i restaurants d'un luxe desorbitat. Preciós exterior, prohibitiu interior. Es passen.

A Cartagena la policia té dues funcions: prevenir robatoris i violència, i mirar el cul a les turistes. Així passen l'estona.

Un vici sa i caribeny: els sucs i batuts de fruita. Autèntiques obres d'art a uns preus d'escàndol. Drogues en estat pur ;)

Sortir de Cartagena va ser satisfactori. Ciutat preciosa,però mal feelin' als seus carrers. Intuïció de viatger. Millor fugir.

Hem creuat una zona sensible, molt castigada pel conflicte, per arribar a Capurganà,poblet caribeny de platges de sorra blanc.

Capurganà està a pocs kms de Panamà. Només s'hi arriba per mar, no hi ha cotxes. Paradís. Menjar, beure, descansar.

Ens han explicat històries de drogues, narcos, guerrilla... de la zona. Millor no fer cas i gaudir de l'entorn.

Mai havia vist tants policies i militars. Ens han fet baixar varies vegades del bus per registrar-nos. Són omnipresents.

A la nostra cabanya teníem una mostra de la fauna colombiana: aranyes, mosquits, papallones, crancs...
Un noi ens va recomanar no agafar un bus. L'empresa no paga l'impost revolucionari i els hi disparen des de la selva.

Els nens tapen els forats de la carretera amb pedres i sorra. Després demanen monedes als cotxes que hi passen. Trist.

Des de les carreteres colombianes es pot comprovar com es van talant parcel•les immenses de bosc destinades a conreu i pastura.

'Cualquier día te llega la suerte': un narco arriba a casa teva i et demana que li amaguis 'la mercancía'. Recompensa --> $$$

Colòmbia és un dels primers països en ruta de cubans que emigren als Estats Units. Un cop arriben a Mèxic està practicaM fet.

A l'octubre hi ha eleccions municipals a Colòmbia. Queden mesos però els candidats ja fan campanya empaperant els carrers.

Una de les imatges que impressionen de Medellín són els barris humils a les parts altes de les muntanyes. Barris difícils.

Medellín és l'única ciutat de Colòmbia on hi ha metro. És en superfície però diu molt de la modernitat de la ciutat.

Avui he estat 10 hores seguides a un bus escoltant cançons d'amor en format reaggeton, salsa, cumbia, bachata... Ho superes?

He dormit a l'habitació més sorollosa en ma vida. Paret 1 amb dormitori compartit, 2 amb lavabo, 3 amb bugaderia, 4 amb bar.

Avui el Wilder, amic de l'@eriongLee, ens ha fet un tour per Medellín. Acompanyats tb per @polacarrillo. Ciutat per aprendre!

Hem agafat el telefèric que passa per sobre d'un dels barris més humils de Medellín. Em fa posar trist. És inhumà.

El nivell de violència sempre es correspon amb els índexs de desigualtat. Són pràcticament lineals. La solució és evident.

Hem conegut el centre de Medellín. Podria ser el centre de qualsevol ciutat europea. Amb metro i amb pedra molt fosca ;)

Vam sopar a la zona rosa de Medellín, gent amb molts calers i gringos. Dsps d'haver vist tanta pobresa vaig sentir fàstic.

A tots els meus viatges per llatinoamèrica xerrar amb taxistes i amb els companys de viatge de bus és el que més em nodreix.

Veure tanta pobresa em reafirma en la meva ideologia i em posa el cap on ha d'estar. M'ajuda. Tornaré amb ganes de lluita.

No vull imaginar com eren alguns dels barris que vaig veure ahir a Medellín durant els anys 80...

Abandonem Medellín i ens enfilem a Manizales i la 'zona cafetalera' tocant el PN de los Nevados amb muntanyes de més de 5000m.



Sí, però Colòmbia és molt més que això. País amable i potencial turístic extraordinari.

He superat la barrera dels 4000 i quasi la dels 5000m. Vam visitar el volcà El Nevado del Ruiz (5325m), fins als 4805!

El Nevado del Ruiz va fer erupció el 1985 i va acabar amb la vida de 20000 persones. Ara dorm, però es visita amb precaució.

Abans d'ahir vaig veure un documental sobre la vida de Pablo Escobar. Una història molt sagnant la d'aquest país.

El consum de cocaïna és vist amb mals ulls a Colòmbia. Es veu com un recolzament al conflicte.

El consum de cocaïna no només és un desastre per a la seguretat i convivència del país, també representa catàstrofe ecològica.

Avui m'he gastat un 'pastón' en llibres sobre Colòmbia. Serà una bona manera de complementar el que he après a aquest viatge.

Llegint els tweets de molts colombians sobre les FARC puc percebre que hi haurà conflicte per molts anys... (desgraciadaM)

Enrique Peñalosa, candidat a alcalde de Bogotà, diu que 'con cámaras de seguridad en toda la ciudad viviremos sin miedo'. T'equivoques fill.

Colòmbia progressa però alguna cosa no s'està fent bé. Exemple: Medellín. Homicidis: 871 al 2008. 1432 al 2009. 2019 al 2010.

1. Camperol ferit al trepitjar una mina de les FARC. 2. Volen jutjar ex-senadora @piedadcordoba per nexes amb les FARC 3. Sí: estic a Colòmbia.

Resum de la setmana a #Cuba: sí, garantia de drets socials millor que arreu de Llatinoamèrica. Ara,però, cal continuar obrint-se. Reformes!

A #Colòmbia denunciar abusos governamentals pot provocar serioses amenaces de mort. Un exemple? @IvanCepedaCast del @PoloDem
 
L'esquerra llatinoamericana (en totes les seves versions) ha aconseguit arribar al poder pràcticaM arreu. Alguna cosa hauríem d'aprendre.

Jo ho tinc clar: la comunicació. PrecisaM la batalla que ve perdent l'esquerra europea des de fa anys. Torno amb idees clares.

Ens acomiadem de Bogotá i d'aquest interessantíssim país: Colòmbia. Espero que hagi resultat interessant seguir el meu viatge! 

Recordeu: el meu twitter és @jpuigdengolas

@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger