19 d’abril 2010

I els partits què pensen del drets dels animals? Comprovem-ho.

S'apropen les eleccions al Parlament de Catalunya i els partits polítics comencen a posar en marxa la seva maquinària electoral. Alguns d'ells han posat en marxa webs amb la intenció d'obrir el seu programa a les propostes de la ciutadania. M'he proposat fer un repàs de quina és la posició de cadascun dels partits quant a diferents temes relacionats amb el respecte als drets dels animals, com per exemple, els circs amb animals salvatges, les corrides de toros i els correbous. Tres clàssics.
Primer, abans d'entrar a aquestes webs posem-nos en situació. Què ha passat fins ara?

CIRCS AMB ANIMALS
La possibilitat de prohibir l'establiment de circs amb animals salvatges ha estat un continu al llarg dels últims dos anys. Tots els partits polítics s'han sumat a aquesta iniciativa a diferents localitats, a iniciativa però, de partits com ERC o ICV-EUiA. Hi ha hagut casos desafortunats com el de Sabadell on el PSC hi va votar en contra impedint que prosperés la iniciativa.

CORRIDES DE TOROS
Aquest està sent el tema estrella de la temporada després de la ILP presentada per la Plataforma PROU gràcies a les més de 180.000 signatures (més de mil a Sant Boi) recollides a tot el territori català. La posició dels diferents partits ha estat i serà la següent:
PP i Ciutadans: A favor de les corrides de toros. Han intentat contaminar el debat amb temes identitaris.
PSC: Va demanar, en un acte de covardia política, el vot secret al Parlament, on van donar llibertat de vot als seus parlamentaris. La gran majoria d'ells van votar a favor de les corrides, seguint l'exemple del gran defensor de les corrides al Parlament: el diputat del PSC David Pérez, gran aficionat a gaudir d'aquest espectacle. Han manifestat que el grup parlamentari socialista votarà en bloc en contra de la prohibició de les corrides de toros. Trist, però real. Si ets socialista i estàs en contra de les corrides pots manifestar-te donant suport al següent manifest. A la nostra ciutat van votar en contra de declarar Sant Boi ciutat antitaurina. Tingueu en compte que segons una enquesta de La Vanguardia el 43% dels votants socialistes estan a favor de prohibir les corrides de toros. Si ets un d'ells mou-te.
CiU: Convergència i Unió va donar llibertat de vot als seus parlamentaris. És difícil saber-ho, ja que el vot va ser secret, però s'entén que més de la meitat dels diputats convergents van votar a favor de la prohibició. Ara, tot està a les seves mans. A la futura votació no hi haurà vot secret i sabrem noms i cognoms de qui i què va votar cadascun d'ells. L'ambigüitat a la que ens tenen acostumats no serà possible.
ERC i ICV: A favor de la prohibició. Els dos s'han mostrat clars i contundents en aquest sentit.

CORREBOUS
Atents.
PP, PSC i ERC es van posar d'acord per aprovar una proposició de llei presentada per CiU per tal de blindar els correbous. CiU i ERC tenen presència a molts ajuntaments de les Terres de l'Ebre. A Sant Boi, per exemple, ERC va votar en contra dels correbous, a diferència del que ha fet el seu partit al Parlament de Catalunya. Una postura gens coherent quant al respecte pels drets dels animals, però sí quant als interessos electorals. Una llàstima.
ICV: l'únic partit coherent en aquest sentit. S'ha mostrat en contra tant dels correbous com de les corrides de toros.

I ara... QUÈ diuen els partits? Veiem.
A la web del candidat Joan Herrera d'Iniciativa per Catalunya Verds, als punts 25 i 26 de l'apartat Economia i Ecologia trobem el següent:
25: Afrontar fermament i decidida la prohibició de l’ús d'animals en espectacles i festes populars que impliquin degradació, sofriment, tortura o mort de l’animal.

26: Afrontar decididament la problemàtica dels animals de producció, vetllant pel seu benestar en les granges i centres de cria intensiva, eradicant els mètodes cruels i reforçant les mesures inspectores i de vigilància, controlant el seu transport en bones condicions i el seu sacrifici de manera indolora i d'acord a la normativa; tot això, promovent-ne la cria extensiva.

A la web del candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Puigcercós trobem un seguit de propostes molt generals. Cap d'elles fa referència al tema en qüestió. Si sou simpatitzants d'aquest partit podeu fer arribar els vostres suggeriments des d'aquesta mateixa pàgina.

Convergència i Unió, i el seu candidat Artur Mas també han obert un procés participatiu per l'elaboració del programa. Tot i així no he sabut veure res en relació als animals. Una llàstima. Tot i així teniu un espai per fer arribar les vostres propostes.

El PSC i el seu candidat José Montilla, proclamat avui mateix, encara no tenen una web d'aquest tipus. Si ets partidari dels drets dels animals i a més simpatitzant del PSC, en primer lloc et desitjo bona sort, i segonament t'animo a canviar de dalt a baix el teu partit en aquest àmbit. Repeteixo, bona sort.

Si ets del PP o de Ciutadans no hauràs arribat a llegir fins aquí, així que no m'esforço més. Bona nit i feu pressió!

PD: Tan bon punt es vagin concretant les propostes dels diferents partits polítics de cara a les eleccions del novembre les anirem valorant al grup "Sant Boi amb els animals" del Facebook.

1 comentari:

Tjda. ha dit...

Hay que hacer algo ya, no debemos quedarnos sentados con los brazos cruzados ya que si nosotros no hacemos nada los politicos no harán nada...

Josep felicidades por la web esta todo muy bien esplicado sigue asi y por favor:
¡¡¡QUE TODO EL MUNDO RESPETE A LOS ANIMALES TANTO GRANDES COMO PEQUEÑOS!!!

@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger