15 de gener 2012

Sucumbíos, Tierra sin Mal

“Sucumbíos, Tierra sin Mal”, és el títol del documental que, gràcies a la projecció organitzada pel Casal El Baluard, vaig tenir l'ocasió de veure a Cal Ninyo aquest divendres. El documental, que aconseguí el Premi honorífic Survival International al millor documental de temàtica indígena al Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, mostra el patiment del poble indígena equatorià dels cofanes i les injustícies que pateixen aquests i altres pobles indígenes davant l'explotació dels recursos naturals per part d'empreses multinacionals al seu territori.

El febrer de 2011 30.000 persones de diferents ètnies indígenes de l'orient equatorià, juntament amb l'equip del Frente de Defensa de la Amazonía, van guanyar el litigi que tenien amb la companyia Texaco, ara Chevron, per malmetre les seves terres i matar els seus animals amb l'abocament de material tòxic, a més de propiciar un increment dels casos de càncer a la regió. Chevron haurà de pagar més de 9 bilions de dòlars. 



Després de la projecció vam tenir l'oportunitat d'intercanviar opinions amb el director d'aquest documental de 29 minuts, Arturo Hortas. Junts vam compartir el sentiment de ràbia davant les greus injustícies que pateixen els pobles indígenes arreu del món, indefensos davant el poder i els interessos de les empreses multinacionals que actuen sense escrúpols a un territori que no els pertany.

Tal i com diuen els cofanes al documental “sense el bosc no hi ha vida, i sense el bosc el món no pot viure”. Això és el primer que hauríem d'aprendre.

Us enllaço el documental perquè el podeu veure tranquil·lament. Val la pena.


@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger