09 de gener 2011

Viatjant per Mali, Burkina Faso i Senegal III

Portàvem ja un parell de dies més a Bobo, ciutat burkinesa on ja ens començaven a conèixer. I no m'estranya, van haver de passar tres dies per trobar algun estranger. Hem conegut un madrileny, un madrileny que acabava de passar la malària en un petit poblat de l'interior del país. Ens va explicar penúries però també l'hospitalitat dels seus habitants. Nosaltres som gent positiva, el Carlos i jo ens emocionem, ens animem. 
Per la nit, vam conèixer un altre personatge interessant. Un noi colombià que al finalitzar la llicenciatura de medicina a Boston va decidir fer voluntariat a un campament de refugiats liberians a Ghana. Ara està de vacances a Burkina (!) amb la seva parella dels Estats Units que feia mesos que no veia. Ens ha explicat vivències, anècdotes, imatges molt dures de la realitat d'aquell campament. Al campament hi vivien unes 40.000 persones. Molts morien per no disposar de material mèdic, del més bàsic. Feia temps que ja havia completat el temps d'estància obligatòria al campament, però havia decidit quedar-s'hi més temps, tot i el cansament acumulat per les males condicions de vida al campament i les ganes lògiques de fer vida amb la seva parella. Aquell noi és tot un exemple, anys després encara el tinc al cap, m'és útil. 
Una altra cosa que no oblidaré mai és la nostra curta visita a un supermercat libanès. Portàvem dies menjant pa, aigua, plàtans i cerveses de 600 ml. Per desconeixement suposo, no vam saber trobar gaire més. Passejant per la zona acomodada de la ciutat on estan situades algunes seus consulars i bancàries vam trobar un supermercat. Va ser impactant. Aire condicionat, Kellogg's, productes d'importació francesos, xocolata, galetes, tot tipus de fruita... Teníem pocs diners, així que ens vam limitar a agafar llet President i unes pomes. En el moment de pagar vam al·lucinar amb el preu de les pomes, així que les vam haver de tornar a col·locar al seu lloc. Vam sortir del supermercat més desmoralitzats encara que abans d'entrar. Un drama. Però res comparat al dels burkinesos, és clar.

Només restava anar a dormir i agafar un autobús per anar a la capital, Ouagadougou, on finalment vaig poder connectar-me a internet i on vam poder tramitar el visat per tornar uns dies després a Mali. Al viatge vam tenir la sort de conèixer un metge cubà que portava anys treballant com a cooperant a Burkina, amb sou a càrrec del govern de l'illa caribenya. Ens va explicar situacions espantoses. Ni tan sols les vaig fer constar al meu diari: “A l'autobús viatjava un metge cubà, ens ha explicat moltes coses de Burkina, ell ha vist coses espantoses als hospitals d'aquí. Millor no explicar-les perquè són per plorar”. Literal.


Si us heu trobat directament amb la tercera entrega i teniu interès...

Viatjant per Mali, Burkina Faso i Senegal I

Viatjant per Mali, Burkina Faso i Senegal II


@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger