27 de maig 2010

Ildefonso Puigdengolas Ponce de León

Puigdengolas n'hi ha de tot tipus. No només hi ha Puigdengolas normalets com jo, també n'hi ha de pintors com el meu padrí, mossèns missioners, o fins i tot militars!!
Ildefonso Puigdengolas Ponce de León fou un destacat coronel de l'Exèrcit Popular Republicà, afiliat a l'UMRA (Unión Militar Republicana Antifascista), i nascut a Figueres, que participà no només a la Guerra Civil sinó també a les guerres de Cuba i del Marroc. Les seves idees eren republicanes i d'esquerres, properes a la Izquierda Republicana (partit de personatges com Miguel Azaña, Victoria Kent, Luís Bello o José Giral) del moment.
Durant la Guerra Civil sufocà les revoltes d'Alcalà d'Henares, la de Guadalajara; defensà la ciutat de Badajoz de les tropes africanistes de Franco; i morí lluitant a l'atac de Seseña quan tenia ja 60 anys.
He trobat alguns articles d'alguns historiadors d'extrema dreta que ridiculitzen a Ildelfonso i la seva retirada a Portugal des de Badajoz quan la situació s'estava tornant complicada, abandonant els seus soldats al camp de batalla i posant com a excusa: “había huido porque se acordó de su mujer e hijos”. També el fan responsable de que “las milicias marxistas se hicieran dueños de las poblaciones donde realizaron asesinatos y torturas que no pueden describirse por su brutalidad y sangre fría.”
No sé quina és la veritat Ildefonso. Tu sabràs.

PD: Gracias por informarme Diego. Ha sido interesante.

@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger