01 de març 2010

La Teologia de l'Alliberament, avui més que mai.


Ahir mentre baixava en cotxe des de Girona escoltant música, i de manera aleatòria, sonà CREDO, cançó de Carlos Mejia Godoy recollida al meu MP3 al disc MISA CAMPESINA. Escoltant la cançó, un cop més, vaig recordar alguns llibres que vaig tenir el gust de llegir en el seu moment sobre la Teologia de l'Alliberament. Recordo els meus moments de biblioteca a la AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional i Desenvolupament) a Antigua Guatemala, llegint històries i articles biogràfics d'Òscar Romero, assassinat per un franctirador mentre celebrava missa a San Salvador; d'Ernesto Cardenal, ministre revolucionari sandinista avui marginat i castigat per l'actual govern nicaragüenc; del català Pere Casaldàliga que encara avui, amb 82 anys, dedica la seva vida als indígenes i camperols de Mato Grosso; de Leónidas Proaño, sacerdot equatorià autor de El Evangelio Subversivo (1987); entre d'altres.
Un dels punts distintius de la Teologia de l'Alliberament és el rebuig a concebre la pobresa des del punt de vista de la resignació. Ignacio Ellacuría, jesuïta assassinat a El Salvador pel propi exèrcit, treballava per la civilització de la pobresa, contraposada a la de la riquesa, ja que aquesta última “devorava a les persones i el planeta.”
La pobresa doncs, és concebuda com un pecat social que cal exterminar des de la base, treballant al costat dels més empobrits per arribar a “l'home solidari i creatiu motor de l'activitat humana en contraposició a la mentalitat capitalista d'especulació i esperit de lucre.”
Molts dels teòlegs de l'alliberament van participar activament als processos revolucionaris que es van dur a terme a llatinoamèrica al llarg de la segona meitat del segle XX. Hi ha qui diu que la teologia de l'alliberament va morir amb la caiguda del mur de Berlín. Avui, però, és més vigent que mai.

I és que Jesucrist si fou fou això:

Yo creo en vos compañero
Cristo humano, Cristo obrero
de la muerte vencedor.
Con tu sacrificio inmenso
engendraste al hombre nuevo
para la liberación.
Vos estás resucitando
en cada brazo que se alza
para defender al pueblo
del dominio explotador.
Porque estás vivo en el rancho,
en la fábrica, la escuela.
Creo en tu lucha sin tregua
creo en tu resurrección.

@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger