24 de gener 2011

Sophie Scholl

Sophie Scholl és un nom molt freqüent a carrers i places d'Alemanya. I no m'estranya. Sophie Scholl és tota una heroïna del seu temps. Va ser dirigent i activista anti-nazi de la Rosa Blanca, grup de resistència organitzat a l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial que va provocar més d'un maldecap als nazis. 
La Rosa Blanca jugava amb foc enviant massivament fulletons amb informació contrària al règim nazi, fulletons amb els principis del moviment: llibertat, tolerància, justícia. El nucli del moviment estava format per cinc estudiants de l'Universitat de Munich, i entre ells els germans Scholl.
Hans i Sophie Scholl se la van jugar encara més repartint fulletons a la universitat on van ser vistos per un conserge del partit nazi. Els germans Scholl van ser arrestats per la Gestapo, i el 22 de febrer de 1943 eren acusats de traïció pel Jutge Suprem del Tribunal del Poble d'Alemanya i executats a la guillotina aquell mateix dia.
Avui la plaça on es troba el hall central de la Universitat de Munich ha estat anomenada "Geschwister-Scholl-Platz" (Plaça dels germans Scholl). Jo, que també sóc de repartir fulletons als mercats, a l'estació, a les manifestacions, a les botigues, als carrers... volia fer el meu petit homenatge a aquesta dona lluitadora. Et dec lluita, et dec molts fulletons. 
Aquesta llibertat no és regalada, no.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Su historia es realmente impresionante. Su sola figura me permite reconciliarme con la Alemania de la época.

@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger