16 de març 2008

Una suma de circumstàncies.

Segurament ningú ha nascut violador, ni assassí, ni lladre, ni corrupte, ni violent. Tampoc hem nascut benèvols, solidaris, responsables o savis. Tots som un cúmul de circumstàncies.
Som responsables dels nostres mals actes, seguríssim. Però mai s'ha d'oblidar que no som gaire més que un producte d'aquesta societat, del nostre entorn. Pensem en la nostra vida, la nostra trajectòria, el nostre entorn i comprovarem com aquestes ens han anat moldejant com figures de fang. Algunes més defectuoses que altres.
La responsabilitat d'un mal acte o un mal comportament recau en primer lloc en la mateixa persona, però el matís és important. La societat actual desgraciadament encara no és capaç de lliurar a tothom les mateixes oportunitats - si més no semblants -. Per tant, cal ser curosos a l'hora de prendre mesures o de definir certes conductes. No és el mateix créixer en un bon ambient, amb bona família, amb estudis, en un barri no problemàtic, amb assegurança mèdica privada; que néixer en un barri conflictiu, amb una família desestructurada, sense recursos econòmics... no és el mateix.
La societat doncs, com a responsable, o fins i tot en alguns casos com a instigadora de certes conductes dels individus que hi formen part, ha d'assumir la seva responsabilitat. Un individu que ha patit les desigualtats que la societat injustament li ha ofert hauria de ser recompensada per aquesta. L'Estat ha d'invertir i donar una segona oportunitat a aquesta persona. Sinó estaríem parlant d'una injustícia... una injustícia més.

@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger