20 de febrer 2012

Sant Boi Municipi per la Independència? Explicació de vot

La moció presentada pel Grup Municipal de CiU ha estat rebutjada amb el vot en contra de PSC, PP i PxC. ICV-EUiA ens hem abstingut i jo mateix he fet l'explicació de vot. Aquí la teniu:  

En primer lloc agrair l’oportunitat de tractar avui aquest debat tan interessant, que em consta que ja s’ha produït altres vegades en aquest plenari. El nostre posicionament al respecte és ja prou conegut.
M’imagino que la percepció que tenen del nostre partit o de la nostra coalició els membres de l’associació que promou avui la moció, és que no som un partit o coalició independentista, i ho dic perquè m’imagino que aquest és el motiu pel qual, per exemple, no vam ser convidats al debat sobre la independència del passat 15 de desembre a Cal Ninyo, i m’imagino també que sí consideren Convergència Democràtica de Catalunya un partit independentista, ja que aquest sí va ser convidat al debat. En aquest cas no vam tenir l’oportunitat de defensar el nostre posicionament com a formació política, cosa que avui sí tindrem l’oportunitat de fer. Per tant, vagi per endavant el nostre agraïment.


Oportunitat que sí vam tenir, i en aquest cas jo mateix, dies abans de la consulta popular del 20 de juny de 2010, també a Cal Ninyo, on vaig plantejar el mateix que els hi plantejaré ara.
Nosaltres, el PSUC primer i ICV després, hem mantingut sempre la reivindicació del dret a l’autodeterminació en els nostres programes i en el nostre ideari polític. De fet, fa temps que venim definint ICV com a punt de trobada de federals, confederals i independentistes. Les persones adherides, amigues, simpatitzants i votants d’Iniciativa vivim el nostre sentiment de reivindicació nacional, en els seus diferents graus d’ambició, d’una manera tranquil·la i assenyada, cosa que no passa, tot sigui dit, ni entre els diferents partits de caire independentista ni el sí d’aquests mateixos partits.
I ho vivim amb tranquil·litat, com deia, perquè canalitzem les nostres aspiracions nacionals reivindicant la defensa del dret a l’autodeterminació i a decidir com volem articular la nostra societat. Entenem però, que la moció avui presentada va molt més enllà. No em negaran vostès que no resultaria un pèl artificial declarar la nostra ciutat “Municipi per la independència” sense saber l’opinió dels nostres ciutadans i ciutadanes al respecte, o tenint com a referència el resultat de la consulta popular realitzada el 20 de juny de 2010, en la qual alguns membres del nostre partit, com jo mateix, vam tenir el plaer i l'orgull de participar.
El què no deixa de sorprendre’ns és aquest independentisme de CiU, que viu còmodament entre la gavina i l’estelada. O l’apropament d’alguns partits independentistes que viatgen en el sentit contrari a les seves sigles, com l'ERC d'Oriol Junqueras i Alfred Bosch, flirtejant i oferint-se a CiU en un front nacional que oblida el contingut profundament conservador de les polítiques del govern d’Artur Mas que estem patint al nostre país, i encara amb més intensitat i duresa a la nostra comarca.
La nostra proposta nacional és molt clara, volem ser el punt de trobada i confluència de la gent catalanista i d’esquerres. Volem defensar un catalanisme popular, d’esquerres, alternatiu al catalanisme conservador de CiU, i la reivindicació ferma i decidida del dret de Catalunya a l’autodeterminació.
Deixeu-me recordar, abans d'acabar, les paraules de Joan Comorera, secretari general del PSUC, l’any 1942, a Mèxic: “En la qüestió nacional, el nostre principi essencial és el dret inalienable dels pobles a exercir lliurement l’autodeterminació, a constituir-se en estats separats, independents. Aquest principi l’hem mantingut abans, el sostenim avui, el sostindrem demà. Carles Pi i Sunyer ho sap, malgrat vulgui fer creure als babaus que nosaltres en lluitar pel restabliment de la legalitat estatutària ens oposem que Catalunya vagi més lluny. Mai hem dit semblant cosa. Mai la direm”
Entenem que aquest plantejament polític, que com poden veure conservem des de fa tants anys, no coincideix amb el contingut de la moció avui presentada, i d'aquí neix el sentit del nostre vot. Moltes gràcies.

2 comentaris:

jordi ha dit...

Hola Josep,
Pel que fa al tema del debat de St. Boi Decideix, desde el primer moment ja vaig criticar, que ho bé faltaveu vosaltres o no hi tenia que ser CDC, ja que mai ha portat la independència al seu programa electoral (només ho farà quan electoralment els hi sigui rendible).
Ja no vaig estar d´acord amb l´abstenció de ICV quan es va demanar el suport a la consulta, ja que trobo que un partit com el vostre no només ha d´aprobar sino que fomentar tot el que siguin consultes populars, de fet argumentes que declarar St. Boi com a municipi per la independència seria artificial ja que no s´ha consultat a la ciutadania, intentaré no fer demagogia però tampoc es consulten els pressupostos, la construcció indiscriminada que pràcticament trenca els límits del poble, les zones blaves i un llarg etc...
A aquestes alçades la meva proposta, com a persona i com a militant de la CUP és de màxims, si sóc independentista però no a qualsevol preu, vull una societat molt diferent i penso que tot plegat pot anar de la mà, en fi Independència, socialisme i Països Catalans.
Ei és un apunt, tot i no compartir el vostre vot, evidentment el respecto.
Jordi Lahilla i Avante

Josep Puigdengolas ha dit...

Hola Jordi!
Veig que coincidim en algunes coses i en altres no ;) Això és sa.
No és el tema de l'article del meu bloc el posicionament que vam tenir quant a la consulta popular. Potser podríem haver anat més enllà i votar a favor. També haig de dir que el més important d'una consulta popular és la pregunta i les possibles respostes. Jo vaig donar la cara, i vaig dir el què aquell dia al Núria, ja ho saps. Tant la pregunta com la resposta ja venien establertes, i tancades. Ho vaig expressar, no va ser possible, ho vaig respectar i vaig continuar participant. En qualsevol cas coincideixo amb tu en què podríem haver anat més enllà. Quant a la moció d'aquest dilluns no, estic totalment convençut de l'abstenció, i crec que està prou motivada. Nosaltres també fem propostes de màxims en altres matèries i intentem tirar de la corda, és normal.
Ho seguim comentant, Jordi ;)

@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger