14 de febrer 2011

Alternatives al sacrifici d'animals: voluntat i sensibilitat

No puc fer més que alarmar-me, o entristir-me profundament, al veure com una bona part de la classe política simplifica les solucions a determinats problemes d'una manera tan escandalosa. Casos com el de la caça de senglars amb arcs i fletxes, l'extermini de coloms o el sacrifici de gossos així ho demostren. No hi ha dret.
I dic que no hi ha dret perquè crec que determinats polítics haurien de tenir l’obligació moral i la capacitat suficient per donar un exemple d’ètica i humanitat aplicant tècniques de control més humanitàries i més intel·ligents. I alternatives n'hi ha. Llegiu: 
  
SOBREPOBLACIÓ DE PORCS SENGLARS
La Generalitat va fer pública la intenció d'autoritzar la caça amb arcs i fletxes a fi de reduir la superpoblació de porcs senglars al Parc de Collserola.
Tal i com explica Carme Méndez presidenta de l'Associació en Defensa dels Drets dels Animals (ADDA) en declaracions a lamalla.cat “s'ha de descartar el sacrifici dels porcs senglars capturats a Collserola en el marc de la campanya de control de la seva població, i aplicar com a alternativa mètodes d'esterilització que només suposin la pèrdua de la capacitat de reproducció, no la capacitat de copulació dels animals. O sigui, es tractaria de facilitar que els porcs senglars mantinguin els seus rituals d'aparellament, però sense possibilitat que les femelles puguin quedar prenyades, cosa que s'aconseguiria a través de la pràctica veterinària. És més positiva la captura en viu que no pas la matança amb mètodes medievals que impliquen una mort lenta i cruel, com és l'ús de l'arc i les fletxes, però matar aquests animals no comporta la regulació de la població a mitjà i llarg termini", assegura Méndez, qui afegeix que les batudes que es duen a terme regularment han demostrat fins ara la seva "ineficàcia". 

La presidenta d'ADDA ho té clar: cal apostar per l'esterilització no traumàtica dels porcs senglars, realitzar campanyes informatives a fi que la gent no els doni de menjar (tot i que puntuals, s'han donat casos en què els animals mengen de la mà de les persones), i obrir corredors biològics a Collserola per tal que els exemplars es puguin moure sense tenir la necessitat de visitar els assentaments humans, on les escombraries s'han convertit en els seus paradisos particulars per calmar la gana.


SOBREPOBLACIÓ DE COLOMS
L'Ajuntament de Barcelona va anunciar un concurs públic per adjudicar l'extermini de més de 60.000 coloms en el termini d'un any i mig.
L'Associació Defensa Drets Animals (ADDA) reconeix que és necessari reduir la població d’aquestes aus a Barcelona on hi ha més de 250.000 coloms però afirma que l’extermini és una mesura cruel, inútil i un malbaratament de diners.
Proposen altres alternatives com la instal·lació de colomars a la ciutat. D'aquesta manera, personal qualificat podria controlar la natalitat i la brutícia que provoquen aquests ocells. Una altra mesura és controlar on i qui dóna de menjar els coloms.
Actualment aquest sistema ja funciona a altres ciutats com París, Los Angeles o Frankfurt, que s'han dotat de colomars artificials.

SATURACIÓ DE REFUGIS DE GOSSOS I GATS

Els alcaldes exigeixen aixecar el veto al sacrifici de gossos abandonats per la saturació dels refugis d'animals, incrementat un 43% durant el 2010 a causa de la crisi econòmica.

Segons la llei de protecció dels animals, a l'article 11.2 estableix: "Es prohibeix el sacrifici de gats, gossos i fures a les instal·lacions per al manteniment d'animals de companyia, i als nuclis zoològics en general, excepte pels motius humanitaris i sanitaris que s'estableixin per via reglamentària".

El problema és senzillament la falta de recursos que es destinen al correcte manteniment d'aquests refugis. El Centre d'Acollida d'Animals Domèstics de Companyia del Vallès Oriental, el CAD, va reconèixer oficialment l'any passat que sacrificava el 27% dels animals que els arribaven de tota la comarca. Gestionat per una empresa privada, però, ha estat reiteradament denunciat pels proteccionistes.

En canvi, ens trobem amb altres models, com el del RMAC, del que gaudim a Sant Boi on la gestió és exemplar, evitant el sacrifici d'animals i incentivant activament l'adopció de gats i gossos.

Algunes associacions protectores d'animals han proposat un impost directe sobre la compravenda d'animals per finançar les protectores i arribar a l'eutanàsia 0.

Alternatives n'hi ha, però cal voluntat. I sensibilitat, és clar.

@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger