27 de juny 2010

Xerrant sobre prostitució


Avui farà una setmana ens vam trobar als Jardins de l'Ateneu Santboià per parlar sobre un tema sempre interessant i sempre polèmic: la prostitució.
He de reconèixer que venia preparat amb material per provocar polèmica i generar debat i discussió en cas d'estancament. No calia. Vam xerrar dues hores. Dues hores després de les quals vam sortir tots i totes sabent una mica més sobre el tema.
Entrant una mica més en detall, val a dir que un dels punts que van provocar més debat, tal i com era previsible, va ser l'etern dilema entre regulació i abolició de la prostitució. Quant a la viabilitat d'aquesta última via vam estar donant voltes al cas suec, on anys després de portar a la pràctica l'abolició de la prostitució començà a donar bons resultats. El model suec consisteix bàsicament en dues coses: penalitzar la compra de serveis sexuals i despenalitzar-ne la venda. A Suècia la prostitució s'entén com un aspecte més de la violència vers les dones i es considera que la igualtat de gènere continuarà sent inassolible mentre els homes comprin, venguin o explotin a les dones. Per últim hi ha un tercer factor, i per mi el més important: l'abolició a Suècia va acompanyada d'un fort esforç econòmic en polítiques socials dirigides a afavorir alternatives a la prostitució i a educar la ciutadania. És aquest el motiu pel qual alguns i algunes de nosaltres, que veiem amb bons ulls l'abolició, érem una mica escèptics quant a la possibilitat de traslladar el model suec a l'estat espanyol.
També vam parlar de la regulació com a via per garantir dignitat a aquelles persones que es dediquen a la prostitució. Tot i així, aquesta regulació també ha d'anar acompanyada d'ajudes socials per tal que no passi com a Holanda, on les màfies s'han apoderat del sector, i s'està produint l'efecte contrari al desitjat prèviament a la regulació.
A on sí vam coincidir és en la necessitat d'actuar i acabar amb l'alegalitat en la que es situa la prostitució actualment a l'Estat espanyol.
En fi, una xerrada molt interessant. No serà l'última, aquest divendres xerrarem sobre el burka, el niqab... ;)

Per cert, i si se'm permet, us recomano que llegiu un article que vaig escriure el 13 de setembre de 2009, dies després de la publicació d'aquelles famoses fotografies al Mercat de la Boqueria. Aquí teniu l'enllaç. Ho tenia més clar llavors que ara... hi continuo pensant...

@JPuigdengolas Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger