Segons el IPH-1 (Índex de Pobresa Humana pels països en vies de desenvolupament) Burkina Faso i Mali són respectivament, el segon i el tercer país més empobrits del planeta. Guatemala i Nicaragua són, a la vegada, el segon i el tercer país més pobres de Llatinoamèrica.
El nivell i la qualitat de vida d’un ciutadà de qualsevol d’aquests països no és la suficient per garantir les necessitats mínimes que desitjaríem –almenys- les persones de bona fe que compartim un mateix espai; més enllà de les fronteres, ja siguin físiques o polítiques. I remarco exclusivament de bona fe perquè és molt probable que el resultat de les desigualtats que existeixen avui en dia no sigui més que el resultat de la ignorància i de l’egoisme de l’ésser humà insensible; l’ésser humà insensible que desgraciadament ha anat guanyant la batalla ideològica al llarg de la història de la humanitat.
La confiança en l’ésser humà, però, no hauria de decaure. Tot i que encara vivim en un món on sovintegen les desgràcies - ja siguin econòmiques, socials, ecològiques o inclús culturals-, no és menys cert que els valors que ja de per sí honoren i dignifiquen la humanitat s’extenen més enllà del que la societat pessimista – i en molts casos inoperant - és capaç de visualitzar.
A dia d’avui, per exemple, seria impensable un nou holocaust a territori europeu; tampoc seria creïble el recolzament dels Estats Units a un cop d’estat a un president elegit democràticament com Salvador Allende; i encara més inimaginable seria l’ús d’esclaus com a mà d’obra a qualsevol dels nostres països amb el vist-i-plau del govern. Les desigualtats però, encara romanen, és veritat, però també és cert que hi ha hagut un cert progrés. Un progrés que ha d’accelerar-se ja que el patiment, la crueltat i la gana que forma part de la vida de la gran majoria de la població del nostre planeta no haurien de permetre la relaxació de la minoria benestant, ja que és precisament aquesta qui té a les seves mans el poder del canvi. Un canvi basat en la humilitat, la solidaritat, la cooperació, els drets humans, el respecte a la natura... és a dir, basat en tots aquells valors que poden fer que ens convertim en els protagonistes d’aquelles pàgines glorioses dels futurs llibres d’història.
Per aquelles persones que pateixen el que nosaltres no patim, ara o mai.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada